Minsk


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.Minsk 

Minsk er hovedstaden i Belarus. Indbyggertallet er på 2.002.600 pr. 1 januar 2013.

Minsk er en spændende by, fuld af seværdigheder, som kun venter på at blive udforsket. Byen har ikke så mange turister, da landet stadigvæk er lukket. Men det betyder ikke, at Minsk ikke er et interessant sted. Byen er som helhed en tiltrækning. En kæmpe stor sovjetisk forlystelsespark fuld af stalistisk arkitektur og sovjetiske monumenter.

Hvis du ønsker en større forståelse af byen, kan man besøge Museet for Den Store Fædrelandskrig. Stedet giver en forklaring på alle de mange mindesmærker landet har. Ikke bare Minsk, men i hele landet. Få bygninger overlevede krigen, men blandt dem var ortodokse og katolske kirker. Andre bygninger er blevet gendannet fra bunden, i samme stil, og på samme steder som de oprindelige bygninger, der blev ødelagt for mange årtier siden.

Eksempler på dette er Hotel Europe og Rådhuset på Ploshad Svobodi.

Et par vandreture rundt i Minsk, vil give dig chancen for at se en by, der har ændret sig meget lidt siden Sovjetunionens fald.

Men det skal også bemærkes, at byen nu forandres i stor hast. Der er byggepladser overalt, hvor man bygger kontorbygninger, indkøbscentre og nye lejligheder. Så derfor anbefales det også at besøge nu, mens det meste stadigvæk er, som det var.

Minsk er fuld af brede boulevarder og parker. De store parker gør, at man ind imellem kan glemme, at man rent faktisk befinder sig i Europas 13. største by. Gå væk fra gaden Nemiga i centrum, og ned af Pobeditelei Avenue, og der er kun to veje at krydse, før du befinder du dig i et kæmpe stort areal med grønne områder.

Minsk er en fantastisk by. At vandre i dens gader, og opleve atmosfæren, og nyde Minsk for hvad det er. En fredelig by, der ved første indtryk kan virke lidt skræmmede, men i sidste ende er fuldstændig givende.

Alt dette, gør det til en fremragende by at tilbringe en ferie. Minsk er på mange måder i dag en by i rivende udvikling, med respekt for sin historie.


Vi starter i den ene nordlige ende af Nemiga Street. Her finder man Bolshoi theatre, af opera og ballet. Bygget 1935-1937. 1948, 2006-2009. Den blev designet af den belarussiske arkitekt Iosif Langbard, hvis oprindelige design var kun delvist gennemført. Nogle design detaljer blev udeladt, da det gav finansielle og andre problemer. Bygningen har relieffer udført af Zair Azgur.

Igennem hele theatret levetid, har den været aktiv involveret i at pleje og fremme hviderussisk talent, hvad enten det er komponister, koreografer eller udøvende kunstner.

Har man lyst og tid, når man befinder sig i Minsk, kan det kun anbefales at se en forestilling.

I den lille park omkring theatret finder man tre monumenter. Eneste vigtige monument, finder man ved den vestlige indgang. Det er digteren, journalist og literaturkritikker, Maksim Bahdanovic, som ses på det midterste billede.Som det ses på et par af de andre billeder, er det meget populært at få taget nogle af sine bryllupsbilleder her.


Vi bevæger os nu ned af Nemiga Street, som er den ældste i byen. På begge sider af gaden, ser man nu Minsk gamle bydel fra 1600-tallet. Vi starter med den side, hvor mange af husene har vand udsigt over Svisloch, og den lille ø, hvor monumentet Isle of tears befinder sig. Området på denne side af Nemiga Street hedder under et: Troitstoe Predmestje. Husene er totalt fredet. Samtidig er det også her, at huspriserne er højest i hele Belarus. En del gode restauranter er også at finde her. I dette område findes også den ældste butik i Minsk, som er et apotek. Alt inventar er oprindeligt.


Som omtalt før, kan man fra husene i Troitstoe Predmestje, se over Svisloch og gå over på øen, hvor det meget berømte monument "Isle of Tears" ligger. Det blev bygget for at ære de belarussere der døde i krigen imellem USSR og Afganistan fra 1979-1988. Stedet er besøgt både af turister, men ligeså meget for den lokale befolkning. Her er plads til at erindre tabet om ens kære. Selve kapellet er et arkitektonisk vidunder. På væggene indenfor er navnene skrevet på dem der døde, samt mulighed for at tænde lys for hvert enkelt. Selve indgangspartiet er malet om krigen. Monumentet udenfor er sørgende kvinder der har mistet deres sønner. Dette er et sted man skal besøge når man er i Minsk.


På det første billede ser man udsigten fra øen, over mod Cathedral of the holy spirit. (Ortodoks kirke fra år 1642.) Ligeledes kan man til højre se en Romersk katolsk cathedral fra 1699. Billedet i midten er monumentet "weeping Angel" som står ved siden af monumetet af Isle of tears. Det siges at hvis kvinder rører den lille kønsorgan, betyder det at hun får mange velskabte børn. Billedet til højre samt de tre billeder nedenunder, er alle taget fra en vandcykel ude på Svisloch. Som det fornemmes er dette et pragtfuldt sted.

Vi bevæger os nu over på den anden side af Nemiga street. Området kaldes også for Upper Town.Her findes det bedst bevarede område i Minsk. Bygningerne her, er også fra det 1600 århunderede. Området har haft en ledede rolle i Minsk historie fra slutningen af det 16th indtil i dag. Området her, har egentlig rødder til det 11th århundrede, men i 1547 brændte stort set hele byen ned.


I området Uppertown finder man ligeledes den russisk ortodokse Cathedral of the Holy Spirit. Et af byens allerstørste vartegn.

Denne to tårnet Ortodokse Cathedral ligger lige i hjertet af byen. Den blev færdig bygget i året 1642 og var i dens første levetid et bo sted for nonner. I 1741 blev bygningen delvis ødelagt af en brand, men blev herefter rekonstrueret.

I 1852 blev stedet givet til den Russisk Ortodokse Kirke som brugte den indtil Bolshevikerne lukkede den efter Oktober Revolutionen.

I dag er kirken vendt tilbage til dens storhedstid. Indenfor i cathedralen kan man finde et Minsk Icon, som stammer fra 15th århundrede.


Vi er tilbage på Nemiga Street. Vi befinder os samtidig i et af de store trafikknudepunkter. Her ligger Nemiga Metro stationen (læs under fanebladet Metro i Minsk om den forfærdelige ulykke som fandt sted i 1999 på stationen, og se det smukke mindesmærke). Desuden er det på Nemiga, at de fleste trolleybusser og busser passerer. Overfor bus holdepladsen, finder man denne særpræget bygning. Varehuset Nemiga er også at finde her, samt den russisk ortodokse kirke St.Peter & Paul Church.(læs nedenunder). Hele dette område på Nemiga Street kaldes for Lower Market.


St.Peter & Paul Church blev bygget i 1613. Det er den ældste overlevende religiøse bygning i Minsk. Kirken blev plyndret i 1707 af kosakker. Den blev lukket af bolsjevikkerne efter oktober revolutionen. Genåbnet af nazisterne. Lukket af Sovjetunionen i 1944, og genåbnede igen i 1992


Vi befinder os i centrum af byen på Lenin Street. Gaden forbinder de to store veje, Nemiga Street og Nezavisimosti (Independence) Avenue. Monumentet er af Sergei Ivanovich Gritsevents (1909-1939). Han var pilot og født i Belarus. To gange modtog han højeste hæder i Sovjetunionen. Den første Golden Star of Hero modtog han for krigen i luften over Spanien. Den anden Golden Star for sine bedrifter i krigen mod Japan.(at Khalkin-Gol). Han døde under en test flyvning af en ny flytype.

Midt på Lenin Street ligger Ploshad Svobodi Freedom Square. Her ses på de to første billeder Minsk gamle rådhus, som ikke er så gammelt. Idet det faktisk er bygget i år 2003.

Men rådhuset er fuldstændig identisk med det oprindelige, der blev ødelagt i 1857. Det blev genopbygget præcis som det gamle så ud, og ligger præcis på det gamle sted. Fuldstændig ligesom Hotel Europe, der også blev genopbygget efter de gamle tegninger.

Det oprindelige rådhus var fra 1582. På billedet i midten ses et udvendigt ur lavet i blomster. Meget smukt.

Billedet til højre er monument af to heste med brudekaret. Dette er naturligvis et sted, hvor brudepar får taget billeder af dem selv. Men stort set alle turister, får også taget billeder af dem selv siddende i kareten. Man må sige, at kareten er placeret det helt rigtige sted, da der findes to katolske kirker og to russisk ortodokse kirker, samt rådhuset, man kan blive viet i


Billedet nedeunder til venstre er en Romersk Katolsk Kirke fra anden halvdel af det 17th århundrede. Billedet i midten er et bygningskompleks med luksus lejligheder i toppen, samt restauranter i bunden.

Bygningen er fra 18th århundrede, og F. Kremer er arkitekten bag. Den blev oprindeligt bygget som et trade house. Under 1.verdenskrig blev stedet lavet om til et militær hospital.

Men i dag fungerer den som luksuslejligheder og hjemsted for cafeer og restauranter. På billedet til højre ser man musik konservatoriet i klassisk musik. Alt dette kan ses på Ploshad Svobodi Freedom Square.


Romersk katolsk catedral fra 1699. Navnet er Jesus, Maria and Saint Barbara. Berømte kunstner har været med til at udsmykke kirken. Heraf kan nævnes: I. Oleshkevich, I. Dorecci, F. Kareev og K. Antashevsky.Cathedralen er uden tvivl den smukkeste i Belarus. Efter de to verdenskrige, hvor kirken tog en del skade, er den blevet restoreret, ledet af Cardinal Casimir Sviontak, (den øverste katolske mand i Belarus). Cathedralen var lukket en del år under Sovjetunionen. Men blev genåbnet i 1997. I 2005 fik kirken nyt orgel installeret. Dette var en special bestilling, lavet af østriske specialister.


Her ses Goverment bygningen på Independence Square. Den blev bygget fra 1930-1934. Arkitekten som har designet, er I.G. Langbard.

Bygningen er et klassisk eksempel på den Sovjetiske arkitektur i Minsk. For hans arbejde som arkitekt, blev han belønnet med titlen: Honorary Worker in the Arts and Architecture of Belarus.

Goverment bygningen består af flere symetriske dele, i forskellige højder, og er den største af sin art i Belarus.

I sommeren 1944 stod den uskat efter befrielsen af nazisterne. Foran bygningen står et monument af Vladimir Lenin.


På Independence Square, lige ved siden af Goverment bygningen, finder man den Romersk Katolske Kirke: St. Simon and St. Helena.(også kaldet den røde kirke).

Kirken blev bygget fra 1908-1910. Den blev bygget af en ganske særlig grund, for at mindes Simon og Helena, som var børn af den berømte belarussiske familie Wojnilowich.

Først døde Simon, og senere døde hans søster dagen før hendes 19 års fødselsdag.

Ifølge en legend, drømte Helena en drøm imens hun var alvorlig syg. Hun drømte om en engel, som viste hende en helt enestående tempel. Næste morgen fortalte hun hendes forældre om drømmen, og bad hendes forældre om at bygge en sådan kirke efter hendes død. Så familien Wojnilowich brugte hele deres formue, for at bygge kirken efter deres datters ønske. Derfor har kirken en meget speciel arkitektur. En seværdighed som skal ses! (læs meget mere om kirke under fanebladet: andre seværdighede)


Lige midt på Independence Square finder man denne meget smukke fountain. Den er rund med tre storke i toppen. Med lige stor afstand hele vejen rundt om fountainen, finder man udsmykning fra hver af de seks regionen landet har, med by navn, samt regionsmærke. Fountainen er et yndet mål for både lokale og turister, at sidde på kanten af, og dyppe tæerne.


Belarussisk Stats Metro Central er fra 1984, og er designet af arkitekterne Y.Grigoriev og D.Kudryavtsev. Det special bygget høje tårn i midten med ur og top, er udført i bronze.

På 1. sal er hele commando centralen over Metroen, hvor man følger samplige 25 stationer og toge, på de foreløbige to linier. Nedenunder findes stationen Ploshchad Lenira.

Bygningen til højre er Belarussisk Stats Universitet. Den blev bygget i 1962 og arkitekterne bag er : M. Baklanov og A. Dukhan. Universitetet er den ældste uddannelses institution i hele Belarus. Det oprindelige universitet havde sin begyndelse tilbage i 1921, men der blev altså bygget nyt i 1962.


Independence Square er den største Square i Minsk, og ligeledes en af de største i Europa. Den fylder 7 hektarer, og er formet som en rektangel. Hovedgaden, Independence Avenue - starter fra Independence Square. Denne Square blev konstrueret i anden halvdel af det 19th århundrede, og blev bygget sammen med Goverment bygningen.

Andre bygninger der ses er, Belarus Stats Úniversitet.

Den katolske kirke af Saint Simon og Helena. Det Pædagoiske Universitet, og Belarussisk Stats Metro central.

Under Sovjetunionen hed stedet Lenin Square. Men siden 1991 har navnet været Independence Square.


I den nordlige ende af Independence Square finder man et monument opstillet i 2007. Manden er kunstneren V. Zhbanov, som står i hans kunstner tøj. Han holder sin højre arm ud over byens bygninger, som symbol for alle de forskellige epoker af bygnings stilarter der har været igennem årerne. Monumentet er lavet af bronze, og opstillet i forbindelse med 940 års dagen af Minsk.

Lige bag ved Independence Square findes et lille grønt område med bænke, skulptur og fontane. I baggrunden ses den Romersk Katolske Kirke: St. Simon and St.Helena


Stolitza shopping center er et underjordisk indkøbscenter liggende under Nazavisimosti (Independence) Square. Under dets konstruktion var der store forhåbninger til at det kunne blive et moderne indkøbscenter, som den beliggende nær Kreml i Moskva, med masser af udenlandske mærkevare butikker, og dertil hørene varer. Ligeledes var det planen, at udenlandske banker skulle åbne filial heri.

Men hele projektet slog fejl. Stort set alle butikker i Stolitza er statsejet virksomheder. Ligeledes er tre forskellige belarussiske banker at finde. Så stedet er ikke særlig glamourøst. Men alligevel er stedet et besøg værd, idet det på ingen måde er som et indkøbscenter man har set før.

Som det ses på det sidste billede, er det faktisk et sted nogle får taget bryllups billeder i. Bor man i en af de andre byer end Minsk, er Stolitza et sted den belarussiske befolkning aflægger et besøg.


Vi bevæger os nu fra Independence Square op ad Independence Avenue. Den første interessante bygning vi kommer til er byens posthus. Den blev bygget i 1953 i samarbejde med arkitekterne V. Korol og A. Dukhan. Hele bygningen er designet som et palads. Idet der er smukke udførte dekorationer overalt. Dette er et sted som vil være guf for enhver arkitekt at se, og søge inspiration i. Men selv os almindelige turister, kan ved første øjekast se, at denne bygning er en perle, både indvendig og udvendig. Uret som ses oven over indgangspartiet er speciel, idet de forskellige tidszoner kan ses. Den store sal inde i bygningen er rund, og alting er symetrisk udformet. Vinduerne er også specielle. De er lavet som 15 glasmalerier i forskellige farver, for at ære den belarussiske arkitektur.

Siden 1953 har det belarussiske postservice haft sit hovedkontor her. Ud over at man kan sende breve og pakker, er det også muligt at købe service som internet, fax, udsendning af blomster og

chokolade. Desuden kan man købe frimærker, postkort og aviser mm. Uanset om man har brug for posthusets service, er dette et sted man skal gå ind og kigge.


Independence avenue er bred boulevard, med nogle interessante gamle bygninger. De fleste af dem blev bygget i 1950-erne. Stort set alle bygninger er design mæssigt blevet lavet med masser af detaljer. Hvilket også gør, at de fleste er spændende bare at kigge på. De fleste bygninger vi ser her på Independence Avenue, er med forretninger, cafeer og restauranter i bunden, og lejligheder ovenpå.

Generelt kan man dig sige, at Independence Avenue er spændende. Fuld af seværdigheder.

Men samtidig er gaden dyrere, både hvad angår forretninger og spisesteder, end mange andre steder i Minsk.


På Nezavisimosti (Independence) Avenue ses her KGB Hovedkontor. Denne gule klassiske bygning indtager en hel blok og dens ildevarslende, tempel-lignende korintiske portal ser ud over Independence Avenue. På den modsatte side af gaden er en lang, smal park med en buste af Felix Dzerzhinsky, grundlæggeren af KGB forgænger Tjekaens.

Felix Dzerzhinsky var født i Belarus. I landsbyen Dzerzhinovo 60 kilometer fra Minsk. I denne by findes et museum om ham.

Nedskydningen af hans statue i Moskva var et af de afgørende øjeblikke af opløsningen af USSR i 1991, hvilket gør, at statuen i Minsk, er et af de sidste tilbageværende statuer af ham i verden.

Denne lange smalle park ligger på en side gade, og hedder Komsomolskaya Street. Gaden ligger parallel med Lenin Street, og forbinder også Nemiga Street med Independence Avenue.


Det ældste varehus GUM ligger på hjørnet af Independence Avenue og Lenin Street. Et stort varehus i tre etager. Her fås alt.

Desuden er dette stedet, hvis man ønsker at bringe belarussisk souvenirs med sig hjem. Her er alt unikt.

Matroska-dukken er den ægte variant lavet i drejet træ, fremstillet og håndmalet i Rusland, Belarus og Ukraine. Vær opmærksom på at fordi hver dukke er unik og malet af forskellige kunstnere, kan mønster og blomsterfarver variere fra dukke til dukke. Det er dem med dukker inden i maven, og i Belarus kan man se op til 14 dukker i en.

Typisk og berømte souvenirs Belarus er trækasser smykket med geometriske mønstre sammensat af flerfarvede stykker af halm.Belarussiske kager. Duge og folkedragter med mange forskellige mønstre. Lokale drikke varer mm.

Selve bygningen er fra 1951, designet af arkitekterne L. Milega og R. Gegart. Stedet har sin egen webside: www.gum.by


Vi befinder os stadigvæk på Independence Avenue. I baggrunden ses Oktyabrskaya Square.

På begge sider af vejen, ses restauranter ligge side om side. Ja, selv en af fire Mac Donalds restauranter er at finde. Dog kan det klart anbefales at vælge at spise på en lokal restaurant, da det belarussiske køkken er fantastisk lækker, og meget anderledes end det danske mad.


The Palace of Republic (2002) er den centrale bygning på Oktyabrskaya Square.

Det bruges til konferencer, kongresser og andre møde aktiviteter. Det er den nyeste bygning på Oktyabrskaya Square, som er fra 1985. Arkitekten bag er M. Pirogov.


På Oktyabrskaya Square finder man også Yanka Kupala theatret. En smuk gammel bygning fra 1890. Bygningen overlevede både første og anden verdenskrig. Theatret anses for at være det mest betydningsfulde i Minsk. Forestillingerne er belarussiske, og alle forestillingerne er på det belarussiske sprog.


På billedet til venstre ses Præsident Paladset. Det er her den belarussiske præsident har sin bopæl. Præsidentens administration har også til huse i bygningen. Vagter patruljer konstant omkring den.

Bygningen blev konstrueret i 1939 af arkitekterne A. Voinov og V. Varaksin. Bygningen er kvadratisk, og ser ens ud fra alle fire sider. Den er opbygget af store granitblokke.

Igennem tiden med Sovjetunionen var det lederen af den centrale komite af kommunist partiet, som havde sin bopæl her.

På det midterste billede ses national bibliotektet. Og på billedet til højre ses det Belarussiske Stats Universitet, bygget 1953-1957.


Bygningen er Central Officers House fra 1939. Den var hjemsted for den røde hær under krigen. Men efter 2. verdenskrig blev den altså til Central Officers House. Foran står en Tank T-34.

På Oktyabrskaya Square finder man denne smukke bygning, som er Palace of Culture of the Trade Unions.

Bygningen er designet af arkitekten V. Ershow, og opført i 1954. På facaden af bygningen ses adskillige skulpturer.

Det er også her på Oktyabrskaya Square man finder byens største Metro station. Det er på denne

station, at de to linier der er i byen mødes, og man har mulighed for at skifte. Ligeledes er det på denne station, at der sprang en bombe, hvor 15 mennesker blev dræbt, og mere end 200 blev såret.

(læs mere om tragedien under fanebladet: Metro i Minsk


Byens cirkus hedder Monte Carlo, og ligger på Nezavisimosti Independence Avenue, lige midt i centrum. Det er et stationært cirkus med forestillinger hver aften samt eftermiddagsforestillinger i weekenderne. Det var en skræmmende, men god oplevelse at se forestillingen. I modsat fald til cirkus i Danmark, arbejder akrobaterne med livstruende stunts mange meter oppe i luften, helt uden nogle former for sikkerhed. En mand optrådte med 10 han løver, og stikker blandt andet hans hoved ind i gabet på en af dem.

Har man tiden når man besøger Minsk, er et cirkus besøg alle pengene værd. Vi var overrasket over, at stedet var så populært, at VIP billetter var eneste mulighed. Omregnet 225 kr pr. billet.

Den er fra 1959, og designet af arkitekten V. Zhukov. I 1959 var det den største cirkus i Sovjetunionen. Arenaens diameter er 13 meter.


På den modsatte side af byens cirkus, ligger en lille park der hedder Kupalovsky Park, hvor Yanka Kupala litteratur museumet ligger. Den er fra 1945. Digteren boede selv i denne bygning fra 1927-1941. I den lille park omkring, finder man et ret stort monument af netop Yanka Kupala. Den er lavet af den meget berømte belarussiske skulptur kunstner A. Anikeichik, og er udført i bronze.


Vi fortsætter ud af Independence Avenue, og passerer nu broen over Svisloch floden. Broen blev bygget i 1951.

Lige på den anden side af broen findes til venstre en meget interessant gade. Kommunistskaya Street. Gaden er interessant af flere årsager.

Det grønne hus man ser på de to første billeder er et museum. Navnet er "House Museum of the 1st congress of the Russian Social Democratic Labour Party.

Hviderusland er landet, hvor det russiske socialdemokratiske parti, der senere blev til det sovjetiske kommunistparti, havde sin begyndelse. Stedet er absolut et besøg værd, hvis man er historisk interesseret. (læs meget mere om museet under fanebladet: andre seværdigheder).

Billedet til højre er meget interessant af en årsag.

Imellem 1959-1962 boede manden Lee Harvey Oswald sammen med sin kone og lille datter på Kommisticheskaya 4 midt i byen. Lee Harvey Oswald var manden man formodede dræbte USA præsident John F. Kennedy den 22 november 1963. Dette sted er ikke markeret på noget som helst turist kort over Minsk. Men ikke desto mindre, er dette sted det mest attraktive sted for amerikanske turister at besøge. Huset er dog lige som dengang, en ganske almindelig udlejnings ejendom med butik i bunden, og lejligheder ovenpå. Men alligevel, har man interessen, finder man boligen, og tager billeder af den.


Denne smukke udlejningsejendom med det sovjettiske tårn, er et af eksemplerne på, at tiden fra Sovjetunionen bliver bevaret.

Udsigten fra toppen er helt unikt over floden Svisloch. Som det ses på billedet i midten, kan tårnet ses på lang afstand. Billedet til højre, er endnu et mindesmærke fra anden verdenskrig.


Dette er indgangen til Gorky Park. Det officielle navn er Central Children Park, opkaldt efter Maxim Gorky. Det er ham man ser et monument af hvor han sidder, lavet af kunstneren I. Misko.

Det er den ældste park i byen. Den blev anlagt helt tilbage i år 1805. Navnet på parken var dengang Governor's garden, og var favoritstedet for byens borgere at gå en tur.

Gorky Park har mange år senere fået en masse forlystelser. I 1962 blev stedet kåret til den bedste forlystelses park i Sovjetunionen. Pariserhjulet er 54 meter høj, og der er en helt fantastisk udsigt fra toppen. Det skal dog siges, at denne forlystelse nok mest er for voksne, da det virker noget skræmmende, at sidde så højt oppe. Men så er det godt, at parken har 20 andre forlystelser.

Man finder også byens planetarium her. En god park at besøge om sommeren med sine børn.


Hele Victory Square er et monument, bestående af selve pladsen både over og under jorden, med alle de omkring liggende bygninger.Selve kronen på Victory Square, er den 40 meter høje obelisk, som er udført i grå granit, og som er kronet med bekendtgørelse af Lenin, lavet af bronze og flerfarvede mosaikker. Den 3. juli 1961, tændtes en evig flamme.

Monumentet er et symbol på Minsk. Pladsen blev åbnet i 1954, 10 år efter befrielsen af byen fra den fascistiske besættelse. Efter at monumentet åbnede, fik pladsen sit nuværende navn – Victory Square.

Selve dannelse af pladsen blev påbegyndt i årerne 1936-1939, og pladsen hed dengang Kruglaya. Man startede med at bygge to hvælvede boliger. Færdiggørelsen af disse bygninger blev afsluttet i1947.

I 1950-1956 blev resten af de omkringliggende bygninger bygget. For at sætte trumf på russernes sejr over tyskerne i krigen, blev alle disse bygninger bygget af tyske krigs fanger.Nogle huse er dekoreret med hjørnetårne, andre med andre specielle effekter. Arkitekterne bagved er: M. Barsh, G. Zaborski, R. Stoller, L. og G. Aranauskas, V. Korol, som deltog i opførelsen af Victory Square. Små offentlige parker, er at finde i mellem huse og bilernes kørebane.

I 1985 og 2003 blev Victory Square rekonstrueret. Dens form blev ændret fra rund til oval. Der er en metrostation under pladsen. Man kan gå til centrum af pladsen til 40 meter høje obelisk, ved at benytte den underjordiske passage. Under jorden findes også en seværdighed. Det er Hall of Heroes Memorial som er et cirkulært galleri. Under rekonstruktionen i 1985 blev der på den centrale del af pladsen, udført 12 granitplader, dekoreret med gyldne stjerner og titler over helte byer under 2. verdenskrig i det tidligere Sovjetunionen.


Her ses det cirkulære galleri i den underjordiske passage under Victory Square.

Vi fortsætter ad Independence Avenue, og ser snart det næste interessante sted.

Yakob Kolas Square er et af de mest udsmykkede steder i Minsk. Det er det andet store torv, og det har en rektangulær form med dimensioner 130x140m. En stor offentlig park er arrangeret i centrum af pladsen, og en skulpturel komposition, dedikeret til Yakob Kolas, er placeret der. Desuden ses en smuk fontane.

Rundt om pladsen ligger en del interessante bygninger. Den belarussiske Philharmonic koncertsal, Bygning af den nationale olympiske komité, Varehuset Zum, som er meget populært i den belarusssiske befolkning. Stedet har også webside: www.tsum.by. Polygraphic fabrikken og Minsk produktion sammenlægning af it udstyr er placeret i nærheden.

Alle bygningerne er bygget i perioden 1952-1957 under vejledning af arkitekterne M. Barsh, L. Mazkjewitsch, L. Aranauskas og G. Parsadov.

Skulpturel komposition dedikeret Yakob Kolas, blev lavet af Z. Azgur, det blev åbnet i 1972.


Endnu et klassisk eksempel på den sovjettiske måde at bygge bygningerne på i 1950erne. Denne bygning er for tiden ved at blive renoveret.

Vi forlader endnu engang Independence Avenue for en stund, og bevæger os ned af en side gade kaldet: Kozlov Street. På hjørnet af Kozlov Street og Berestyanskaya Street finder vi Aleksander Nevsky Church.

Kirken blev bygget efter krigen og sejren over Tyrkiet i 1877-1878. Denne nydelige russiske barok kirke, er den eneste kirke i Minsk som ser ud fuldstændig som da den blev bygget.

Den 24 juni 1941 faldt en tysk bombe igennem taget, og landede foran iconet af St. Nicholas. Til al held, sprang bomben ikke. En anden bombe ramte også kirken, og ødelagde noget af taget.

Rundt om kirken finder man byens militær kirkegård. Her ses masser af mindemærker. Mest iøjnefaldende er dog Yakob Kolas. Forfatter og krigshelt.


Vi bevæger os tilbage til Independence Avenue, og tager en side gade til den anden side, kaldet Khoruzhaya Street.

Her finder man Komarovski Markedet, byens største marked, som er en seværdighed i sig selv.

Her finder man indendørs et kæmpe kødmarked. Alt i okse,svin, lam, kylling og fisk. Desuden mælkeprodukter og brød. Udendørs er mulighed for køb af friske grøntsager, frugt og blomster.

Hele vejen rundt om Komarovsky er der små boder, hvor man kan købe alt fra vaskepulver til søm og skruer.

Har man valgt at bo i en lejet lejlighed på ferien, er det her du finder alting mest frisk. Det er ikke dyrere, men bare friskere end i supermarkederne.


Alle bygningerne på den venstre side af Independence Avenue, som ligger imellem Yakob Kolas Square og Kalinin Pladsen, hedder under et, det Hviderussiske Nationale Universitet.

Efter krigens skader blev bygningerne renoveret. Indgangen til hovedbygningen blev dekoreret med en monumental 6 kolonne portico. Nye høje bygninger af uddannelsesinstitutioner blev opført, for at kunne optage flere elever. Et helt kompleks af værelser til de studerende. Et sportscenter blev bygget på dens område og langs de tilstødende gader. I øjeblikket indtager universitetet flere bygninger i den centrale del af hovedstaden, enkelte bygninger for flere fakulteter blev bygget i andre områder af byen. I øjeblikket er der 15 afdelinger åbnet, som har specialister inden for maskiningeniør, transport, metallurgi, ingeniørarbejde og arkitektur, moderne teknologier.

Universitetet er et stort videnskabeligt center, som har opnået verdensomspændende anerkendelse.

I øjeblikket studere borgere fra 43 forskellige lande her. Universitet samarbejder med 70 højere uddannelsesinstitutioner i verden.


Billedet til venstre er det Belarussiske Stats Akademi for Kunst. Bygget 1947-1953. Billedet i midten er et af byens mange store biografer. Monumentet til højre er et belarussisk postbud. Monumentet er et af de mange byskulpturer, som er nydelige at kigge på, men uden nogen særlig betydning.

Hovedbygningen af den Nationale Academy of Sciences er beliggende i centrum af Minsk, og det er en vigtig del af Independence Avenue. Den monumentale bygning har to rækker af majestætiske søjler, og det har noget højtideligt over sig.

Opførelsen af det nationale Akedemi blev startet i 1932. Hovedbygningen blev bygget i 1939, efter design af arkitekterne I. Langbard og G. Larnov. Under krigen blev bygningen hårdt medtaget. Restaurering efter førkrigstidens design blev startet efter krigen, og blev afsluttet i 1949.

National Academy of Sciences er det førende videnskabelige Center for Republikken. Akademiet blev etableret i 1929 på grundlag af videnskabelige, forskning, kulturelle og offentlige institution - Institution for den belarussiske kultur, som var organiseret i 1922. Historikeren V.M. Ignatovsky blev den første rektor for akademiet.

Før krigen, bestod akademiet af 12 videnskabelige og forskningsinstitutioner, hvori omkring 1000 mennesker arbejder.


Vi fortsætter længere ud af Independence Avenue, og passerer Kalinin Square på venstre side. Monumentet af M.I. Kalinin, blev lavet af skulptur kunstneren I. Glebov, og blev placeret på Kalinin Square i 1978. M.I. Kalinin (1875-1946) var politiker og statsoverhoved i den første tid af Sovjetunionen. De to andre bygninger er universitetsbygninger til landbrug. Den ene til det tekniske, såsom traktorer, mejetærsker mm. Den anden er til uddannelse af landmænd. Dyrkelse af jorden og pasning af dyr.

På den modsatte side af Kalinin Square, finder vi indgangen til Minsk Botanisk Have.

Den Botaniske Have er lutter af idyl. Det er en af de største botaniske haver i Europa.(100 hektar), og indeholder mere end 10000 forskellige planter. Haven er fra 1932, og lå faktisk uden for byen dengang. I dag i 2013, ligger haven praktisk talt i midten af byen. Stedet er et besøg værd, uanset årstiden. Planterne i parker stammer fra hele verden, og der er en vidunderlig duft.

Selv om parken i dag ligger i midten af byen, høres der stort set ingen trafikstøj, på grund af de mange høje træer.


Park Chelyuskintsev ligger lige op af Metro station med samme navn på Independence Avenue, og er derfor let at finde.

Desuden er Minsk Botanisk Have nabo til parken. Chelyuskintsev Park er en natur og en forlystelses park. Masser af unge drenge og piger, og nyforelskede par kommer her. Her er en del små spisesteder til meget små penge, og de er absolut et besøg værd. Atmosfæren i parken levende men fredfyldt, og man føler sig afslappet. Der er bænke og borde overalt. En lille klynge af borde hvor ældre mænd sidder hele året for at spille skak, uanset temperaturen. De tager gerne imod en udfordring fra dig, men du skal være klar over, at de efter al sandsynlighed vil vinde. Lige som i Gorky Park er der også i Chelyuskintsev Park en masse forlystelser.


Hovedstationen for børnenes jernbanestation finder man på Independence Avenue, ved siden af Chelyuskintsev Park. Stations bygningen blev opført i år 1956 af G. Zaborsky.

Hele ideen med denne attraktion er, at det er børn der passer stedet. Som det også ses på alle billederne.

Toget der kører, er et diesel lokomotiv og har seks vogne. Selve toget er en miniudgave af det originale togset som bliver brugt overalt i Belarus. Bygget på den selv samme fabrik, med samme faciliteter. Blot i miniformat, dekoreret med tegneserie figur, små hvide gardiner mm.

Tre stationer er lagt ind på turen som kører i et 8-tal. Toget laver dog kun et stop undervejs, hvor man har mulighed for at trække frisk luft. Toget passerer et par store veje, hvor biler og andre pænt må vente på, at toget passerer.

Denne turistattraktion har nu eksisteret i mere end 50 år. Og er et yndet sted for den belarussiske befolkning at tage deres børn hen for en dejlig oplevelse.


Maskovski Busholdeplads er nu den næststørste i Belarus, efter at den nye i det centrale centrum, ved siden af banegården blev færdiggjort. Maskovski er dog stadigvæk imponerende. Stedet blev tildelt en pris, for den arkitektoriske del. I sin tid, var det en af de største busstationer i det gamle øst europa. Rygtet går dog i øjeblikket på, at man overvejer at fjerne bygningen, da det russiske selskab Gazprom har udset sig præcis dette sted, til nogle af deres aktiviteter. Med penge kan mange ting jo lade sig gøre.

National biblioteket ligger på Independence Avenue tæt på "Vostok" Metro station, omgivet af vand og park.

Beslutningen om at bygge et nyt bibliotek, blev taget af præsident Lukashenko i marts måned 2002. På alle måde en imponerende bygning designet af arkitekterne Mikhail Vinogradov og Victor Kramarenko. Disse to arkitekter vandt en stor arkitekt konkurence tilbage i 1989. I 2002 startede byggeriet, og blev færdigbygget på 3½ år. Biblioteket blev åbnet for offentligheden i 2006.

Selve indgangspartiet til biblioteket er lavet som en bog der er åben. Skriften i bogen er citater fra kendte belarussiske forfattere.

Det første man kommer ind i er, det største informationscenter i hele Belarus. Her bliver der afholdt store internationale konferencer og store kulturelle og sociale begivenheder.

Selve hovedbygningen er formet som en diamant. Biblioteket indeholder mere end 8 millioner bøger, dokumenter, kort og andet. I toppen af bygningen ligger national arkivet over Belarus. Der er 23 etager, og stedet indeholder 115000 tons bøger.

Diamanten er lavet af specialglas og aluminium. Om aftenen bliver diamanten som en stor lys bold, med skiftende farver, og mønstre.

Bygningen er 73m høj. Et af verdens største af sin art. Et sted man skal besøge både om dagen, og om aftnen. En seværdighed. To oplevelser.


Udsmykkede beboelses ejendomme på Independence Avenue.

Vi er nu taget tilbage til byens centrum, og starter en ny tur på Bobruiskaya Street. Gaden er et stort trafikalt område, hvor vi finder byens Hovedbanegård, byens busteminal, taxi holdeplads, et væld af busser og sporvogne. Under vejen er et af de mest trafikerede Metro stationer. For at krydse vejen må man benytte den underjordiske passage.

På billederne her ses banegården både ud og indvendig. Ligeledes kan man på det sidste billede se den underjordiske passage, hvor det er muligt at købe i de små butikker.

Hovedbanegården er fra år 2000. Den blev designet af arkitekten V. Kramarenko. Den er 4 etager høj, samt en underetage.


Der ligger et imponerende arkitektonisk bygningværk, lige overfor jernbanestationen.

For dem som ankommer til Minsk med tog, er dette det første man ser når man kommer ud. De to tårne er 11 etager høj. De kaldes ”Byens City Gates”, og er fra 1953.

Som det ses på billederne er disse to tårne udsmykket. På de øverste niveauer er skulpturer af en soldat, en partisan kvinde, en bondekone, en ingeniør, og af en arbejder. (højden af disse figurerer er 3,6 meter)

Det ene tårn er udsmykket med emblemet for det tidligere Sovjetunionen. Det andet tårn er dekoreret med et ur, som er den største i Belarus. Diameteren på den er 3,5 meter.


Vi har startet turen opad Kirov Street, og vender os om og kaster et blik tilbage. Hovedbanegården ses ligefrem, med de to city gates tårne.

En lille park er at finde til venstre på Kirov Street. Pladsen hedder Mikhailovski Square. Denne lille plads har altid været meget befærdet. Desværre er det også et sted hvor sovende fulderikker har sin gang. Siden år 2000, har det også haft tre permanente beboere. Det er tre skulpturer lavet af kunstneren Vladimir Zhbanov, "Guy beder om et lys", "Pige med paraply" og "Ukendt lady".

Hver af dem har sin historie. Men den mest interessante er nok "Guy med et lys". Det siges at kolega kunstneren Vladimir Golynski hævdede, at hvis statuen ikke blev accepteret af befolkningen i Minsk, ville han have det sat på hans grav istedet for. Da det viste dig at Golynski døde før arbejdet var afsluttet, og efterfølgende står statuen både som et kunstværk og en hyldest til den kunstner, der nu er en af Minsk mest kendte ansigter.


Det første billede er Hovedkontor for SNG. Bygningen ligger på hjørnet af Kirov Street og Komsomolskaya Street. Andet billede er et kik op af Komsomolskaya Street, set nede fra Kirov Street. Et meget typisk gadebillede i centrum af Minsk, med en smal lang park i midten, med bænke, fontaner, blomster og træer. En kørsel i hver sin retning på hver side af parken i midten. Samt en smal gå passage ind mod bygningerne. Det sidste billede er fødevare ministeriet i Belarus.

Dette er sports arena "Dinamo Stadion". Indgangspartiet til stadiumet er fra 1934. Det er på dette stadion, at fodboldklubben Dynamo Minsk spiller deres hjemlige fodboldkampe. Ligeledes er det her Belarus spiller deres hjemmekampe med deres landshold. På den store forplads findes et marked. Her finder du tøj, elektriske artikler og masser af cd'er og dvd'er til knock priserne nede i de mange boder, der omkranser arenaen. Alt på denne plads er dog kopi produkter, så man skal tage sine forbehold.

Belarussisk National Kunst Museum, er det største museum i landet. Der findes mere end 27000 kunstværker. Museets er fra 1939. Billedet af den gamle mand som læser avis, er malet af Yudel Pen, som var lærer for den senere verdensberømte maler Marc Chagall. Selv om stedet indeholder mere end 27000 genstande, forsvandt rigtig meget og værdifuldt under anden verdenskrig. En del blev dog fundet igen, og bragt tilbage, mens andet formodes at være tabt.

Tretyakov’s Gallery i Moskva og Russisk museum i St. Petersborg har skænket stedet kunstværker.

Som det fornemmes på billederne blev en ny afdeling bygget i 2006. Så stedets ældre kunstværker er at finde i den gamle bygning, imens kunstværker af nyere dato er at finde i den nye fløj.

Det er tilladt at fotografere på museumet uden blitz.


Vi bevæger os nu over til Svisloch igen, der hvor den er bredest i Minsk. Man kan gå hele vejen rundt, og beboelses ejendomme ligger med en pragtfuld udsigt. Som det ses på nogle af billederne er det et meget yndet mål for den yngre generation i Minsk. Især fredag og lørdag aften.

Aleksandr Pushkin er den vigtigste russiske digter og betragtes som grundlæggeren af moderne russisk litteratur.

I baggrunden ses Hotel Belarus. Et 3 stjernet hotel med fremragende udsigt over Svisloch.

Vi befinder os endnu engang på byens ældste gade Nemiga Street. Men denne gang bevæger vi os ud af Pobeditelei Avenue, som har Svisloch på den ene side.

Pobeditelei Avenue er interessant idet, gaden i øjeblikket er i gang med en total renovering. Der er ingen beboelses ejendomme, hvilket også gør, at det er begrænset hvor meget trafik der er af bus ruter. Men gaden har simpelthen den ene seværdighed efter den anden. Boulevarden slutter med Minsk Arena, hvor verdensmesterskabet i ishockey skal afholdes i marts måned 2014. Det virker som om, at på grund af at hele verdens opmærksomhed hviler på Minsk/Belarus næste år, at byen/landet ønsker at vise sig fra sin bedste side.

Derfor skal netop denne gade Pobeditelei Avenue ligne en million.

På en lille bakke til højre på Pobeditelei Avenue ligger monumentet ”Minsk is a Hero City”. Minsk by fik denne attraktive titel i 1974, og monumentet er fra 1985. Skulpturen er lavet af V. Zankovich.

Monumentet består af en 45 meter høj obelisk, som symboliserer byen. Top sektionen er udsmykket med en guldstjerne. Nederst på obelisken ses en granitplade med beskrivelsen af, at Minsk fik denne titel.

En kvindelig figur er placeret ved siden af på højre side, og er 5 meter høj. Den symboliserer Mother-of the Motherland, sejr og ære.

Som det ses på billederne er der forskel på de første billeder og det sidste. Grunden er, at man er ved at bygge et nationalt museum for at mindes og fejre sejren over tyskerne i 2.verdenskrig, som i stil med den i Kiev. Byggeriet forventes færdigt engang i 2014.


Dette mindesmærke husker de pårørende til de 5.000 jøder, der blev dræbt på en dag i nærheden af dette sted i 1942. Jøderne dannede majoritetsbefolkningen i de fleste større belarussiske byer før krigen. Det anslås, at mere end 700.000 blev dræbt i over 150 jødiske ghettoer i Belarus under Anden Verdenskrig. Mindesmærket er lidt skjult. Drej til venstre på Pobeditelei Avenue nær Hotel Yubileynaya og Zaslavskaya Street er den første vej på højre hånd. Mindesmærket ligger på hjørnet hvor vejene mødes. Nogle blev begravet levene. Skulpturen på pladsen er fra år 2000.

j

Victory Park er den største park i Minsk, anlagt i 1945. Svisloch floden går igennem parken. Mange forskellige træ sorter er plantet, og parken er et yndet mål for den lokale befolkning i Minsk. I de senere år er der anlagt mange cykelstier i den 200 hektar store park. Der er flere steder muligheder for at leje vandcykler. Floden Svisloch munder ud i det sorte hav.Længden af floden er 285 kilometer.

Dette er den nye præsident bolig på Pobeditelei Avenue, som er ved at bygget. Selv om der er lang tid til at den er færdiggjort, er der allerede en del vagter der patruljer om bygningen.

Lige overfor den nye præsident bolig ligger den ene af to Korona i Minsk. Korona kan bedst sammenlignes med Bilka i Danmark. Her fås stort set alt, og alt er frisk. Stedet har eget bageri, og alt er nybagt. Forskellige fisk svømmer rundt i store akvarie, og man beder bare om den fisk/hummer man vil have, og ekspedienten fanger den til en.

Denne Korona har 32 kasser at betale i. På det midterste billede ses den ene af tre reoler med vodka flasker.

På det sidste billede på Pobeditelei Avenue ses en rød bus, hvor der på bussen står "Minsk City Tour". Denne service er fra 2013. Det er først nu, at Minsk oplever at have så mange turister, at en sådan service er nødvendig. Turister i Belarus kommer først og fremmest fra Asien.


Ved siden af den nye præsident bolig ligger The National Exhibition Centre, som er fra 1998. Det er i denne bygning at afdelingen for alle præsidentens opgaver ligger, altså et stort administrativt center, både internationalt og indenrigs.

Bygningen er designet af arkitekten L. Moskalevich og G. Laskavaya. Bygningen er formet som en blomst set fra oven.

På for pladsen foran bygningen ses en af de højeste flagstænger i verden. Som det ses på billedet til højre, er det mig der står foran foden af flagstangen, som alene er større end mig.


Et typisk eksempel på den nye byggestil i Belarus. Der er stadigvæk mange smukke detaljer, som gør at Belarus viser sig fra sin smukkeste side. Som det ses på det første billede er Pobeditelei Avenue, som alle andre store gade 3-4 sporet veje i hver retning.

Denne park er også blevet totalt renoveret med nye stier af marmor. Smukke gelændere, bænke og velklippede træer og buske. Dette er endnu et eksempel på, at alt på Pobeditelei Avenue skal se perfekt ud.

Vi nærmer os enden af Pobeditelei Avenue. På højre hånd ser vi den russiske ortodokse kirke "Saint Pokrovskaya Church".

I det 17-århundrede påstås det, at nogle havde set jomfru Maria på dette sted. På dette tidspunkt var dette sted ikke Minsk, men en landby ved navn Kruptsy. Efterfølgende blev et icon lavet kaldet "Our Lady". Kirken Saint Pokrovskaya Church blev bygget til at huse iconet.

Foran kirken findes en lille sø kaldet "Saint Spring". Hvert år kommer tusinder af pilgrimme for at drikke af vandet. Det siges at have en helbredende virkning. Desværre blev iconet stjålet under anden verdenskrig.


Shopping centret Arena City er færdiglavet, men står næsten gabende tomt. Det er i tre etager med rulletrapper. De butikker der er repræsenteret i centret er alle stats eget.

Der er ingen tvivl om, at det er lavet til ære for de gæster man vil modtage fra hele verden næste år, i forbindelse med VM i ishockey. Men som tidligere skrevet, der er stort set ingen boligkomplekser i nærheden, og kun to bus linier.

"Minsk-Arena" er et unikt bygningsværk, som ikke er set nogen steder i verden. Belarus mål med projektet er, at vise verden at landet kan arrangere et mesterskab. Og at de vil gøre turneringen til den bedste nogensinde.

Den multi-sport og underholdnings arena er for 15.086 tilskuere (gør det til det største arena i brug af et ishockey hold.. Arenaen blev officielt åbnet den 30. januar 2010, med en ishockey kamp. Anlægget er først og fremmest blevet bygget i forbindelse med at Belarus skal afholde verdensmesterskabet i ishockey i marts måned 2014. En anden funktion er konkurrencer i kunstskøjteløb, korte track speed skating og andre former for sport. Arenaen bruges også til at arrangere koncerter og andre forestillinger.

Stedet indeholder 3 restauranter og 7 cafeer. Talrige VIP-lounges for gæster, med separate indgange for hurtigere service.

I sommers da vi besøgte landet, var der koncert med Depeche Mode.


Pritytski Street går fra det indre centrum af Minsk, og ud af byen mod vest. Det er samtidig på denne gade at halvdelen af den røde Metro linie har sin gang. Gaden har ikke så mange seværdigheder, da der hele vejen på begge sider, findes store boligkomplekser. Enkelte seværdigheder er der dog.

Den katolske kirke Saint Cross Exatation finder man på hjørnet af Prityski Street og Kalvarijskaya Street.

Den blev bygget i 1839. Det mest interessante ved stedet er dog indgangspartiet, som er fra 1830, og bygget i den classicism stil.


På Bogdanovich Street finder man denne smukke bygning, som er en militær skole.

Suvorov Militær Skole er en slags kostskole, som findes i både i Hviderusland og i Rusland for drenge imellem 14-18 år. Uddannelsen i disse skoler fokuserer på militære relaterede emner. Skolerne er opkaldt efter Alexander Suvorov.

Denne type af skoler blev oprettet i USSR under den Store Fædrelandskrig i december 1943 for at give drenge i skolealderen, især dem fra familier af militært personel, med en gymnasial uddannelse med speciale i militæret (hæren, søværnet, intelligens, etc.) fag og uddannelse. Kostskole aspektet var særlig vigtig på det tidspunkt, fordi mange af elever efter krigen var blevet forældreløse, enten uden forældre, eller med en overlevende mor ude af stand til at støtte dem.

Suvorov skolerne eksisterer stadigvæk, idet det stadigvæk er den bedste måde for en officer at starte sin karriere på.

Suvorov skolerne findes i dag i følgende byer: Minsk, Jekaterinburg, Kazan, Moskva, St.Petersborg, Vladikavkaz, Tver, Ulyanovsk og Ussuriysk.

Monumentet som ses på det midterste billede er af Marat Kazei, og er fra 1959.

Marat Kazei blev født 10 oktober 1929 i Minsk. Han døde d.11 maj 1944, i landsbyen Khorometskoe. Han var medlem af en partisan bevægelse i Belarus i den Store Fædrelandskrig (1941-1945). Han blev udråbt som helt af Sovjetunionen d.8 maj 1965. Kazei blev i november 1942 rekognoscerings spejder i KK Rokossovskii Partisan Brigade. Omgivet af facister på en rekonoscerings mission, dræbte han sig selv med en granat, og reddede dermed mange andre russiske liv.

Kazei blev tildelt bekendtgørelse af Fædrelandskrig First Class og medalje for tapperhed.

Monumentet som ses blev rejst i Minsk med penge indsamlet af Hviderussiske pionerer.


På billedet til venstre ses monumentet af Adam Mitskevich. Den står i en lille park der ligger på hjørnet af Nemiga Street og Gorodskoi Val Street. Monumentet er fra 2003 og forestiller den berømte digter Adam Mitskevich. (1798-1855). Han var en af de største digtere i Europa i det 19-århundrede.

På det midterste billede ses monumentet ”The Wreath”, som står i Kupalovsky Park. Den er fra 1972.

Billedet til højre er monumentet ”Eternal Wanderer”. Man finder den på Bogdanovich Street. En lokal kunstner.


I Minsk bor langt de fleste mennesker i lejligheder. Selv om Minsk er noget større end København, fylder den areal mæssigt ikke så meget. Som det ses på billederne har man travlt med at bygge nyt i byen. En to værelses lejlighed koster i Minsk ca.350000kroner for lokal befolkningen, og mere end dobbelt så meget for udlændinge. Billederne her er taget fra en lejligheds altan på 14.etage, af en 19.etage ejendom.

Selv om man kalder Belarus for europa's sidste diktatur, tror jeg sagtens man kan fornemme, at velstanden i landet er okay. Man siger faktisk at Belarus er et af de rigeste lande i SNG.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


I den  nordøstlige del af Minsk finder  man denne nybyggede russisk ortodokse kirke kaldet "Church of All Saints". Man finder den  nemmest ved at tage metroen, og stå af på stationen Uschod. Herfra er der en lille gåtur på 10 minutter. Man kan dog på lang afstand se det høje spir af kirken. Kirken er blevet til af indsamling fra private investorer. En russisk ortodoks kirke man kun kan blive imponeret over.

En ny skulpturel sammensætning "City Scales" blev etableret i nærheden af ​​Minsk rådhus Svobody Square. Mindesmærket afbilder borgerne, der forsigtig vejer nogle varer, som symboliserer udviklingen af ​​Minsk, som en stor handel og håndværker centrum, efter at det fik Magdeburg lov i 1499. Minsk fik Magdeburg lov for 515 år siden, den 14. marts 1499. Afgørelsen blev truffet af Alexander I Jagiellon, Storhertugen af ​​Litauen og konge af Polen. Man gav borgerne i Minsk tilladelse til at bygge et rådhus, symbolet på kommunale forvaltning.

Skulpturen er skabt af Alexander Prokhorov, og er blot en del af byens regerings program om udsmykning af hovedstadens historiske centrum med værker af monumentale og kunsthåndværker.

Den anden skulptur er Magneburg loven, og manden står med byens nøgle.


Billedet nederst til højre er nye skilte, som ses overalt i det indre centrum af Minsk. De er opstillet for turisternes skyld, skrevet på russisk og engelsk.

I rigtig mange byer verden over findes der et monument af det vi ser oven over. Denne her står på Oktyabrskaya Square i Minsk. Ved at læse på den kan man få oplyst hvor mange kilometer der er til andre større byer. Både i Belarus, men også til andre hovedstæder verden over.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg håber at det har været en fornøjelse at læse omkring Minsk. Jeg takker de tre Minsk beboere, som har fodret mig med en masse informationer om deres by. Uden deres hjælp var det ikke lykkes at lave verdens mest informative side om Minsk.