Grodno


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.GrodnoByen Grodno ligger i Grodno regionen. I det nordvestlige Belarus. Der er ca. 20km til Polen og ca. 30 km til Litauen.

Grodno er hovedstaden i Grodno Oblast. Indbyggertallet er 329.000.

Byen er egentlig en gammel polsk by, men Polen blev efter 2. verdenskrig skubbet mod vest, og Grodno blev en del af Sovjetunionen. Efter murens fald, blev byen en del af Belarus. Men ikke destro mindre er rigtig mange indbyggere i dag af polsk afstamning.

Det at byen ligger tæt på grænsen til både Polen og Litauen gør også, at der i Grodno er den største koncentration af katolikker i Belarus. Byen har rigtig mange både katolske og ortodokse kirker.

Men byen har også en jødisk synagoge. Ind til starten af 2. verdenskrig udgjorde den jødiske befolkning ca. 48% af den samlede befolkning i byen. I Grodno blev der bygget to ghettoer for jøderne under krigen. Langt de fleste blev transporteret til koncentrationslejre og døde efterfølgende. I dag findes der kun en mindeplade til minde om ofrene. Alle andre tegn på ghettoerne er væk.


Grodna St Boris og St Gleb kirke er en af de ældste i Belarus. Den blev bygget i år 1180 af arkitekter af Grodno arkitekt skole.

Det er den eneste overlevende monument af gamle Black rutheniske arkitektur, der adskiller sig fra andre ortodokse kirker ved frodig brug af polykrome facetterede sten i blå, grøn eller rød farve, som kan være indrettet til at danne kors eller andre figurer på væggen.

Kirken var intakt indtil 1853, hvor den sydlige væg kollapsede på grund af sin farefulde placering på den høje bred af Neman. Helt mirakuløst blev den nordlige væg stående samt den ene gavl og halvdelen af den anden gavl. Hvorimod den sydlige væg, halvdelen af den ene gavl samt taget kollapsede og faldt ned af skåningen. Det lykkes at stabilisere skåningen, og genopbygge den del af kirken der blev ødelagt. Da det ikke var muligt at genopbygge det ødelagte med samme materialer, blev det besluttet at genopbygge det ødelagte i træ. Så historien om kirken altid ville kunne fortælle om hvad der skete i 1853.


På billederne ses det tydeligt hvad historien fortæller om kirken. Som det ses på billederne indvendigt er den ortodokse kirke stadigvæk i brug.

Kirken er Grodno største seværdighed, og et must for alle, som aflægger byen et visit. Man finder den nemmest ved at følge floden Neman, og så gå op ad den stejle trappe. Alternativt kan man komme til kirken fra den anden side. Dette er knap så anstrengende, men her vil man være mere afhængig af et kort.


Udsigt billeder over floden Neman i Grodno, en iskold vinterdag. På det midterste billede ses over på den anden bred af Niman floden, den romersk katolske kirke "St. Francis".

Kirken er bygget i barok perioden i slutningen af 15-århundrede. Kirken er en af de få kirker som ikke har haft en periode uden afbrydelser. Kirken er blandt andet kendt for at huse et icon af "Blessed Virgin Angelskaya", fra det 15-århundrede. På billedet til højre ses broen over Neman, som forbinder byen på begge sider.

Her ses Grodno jernbane station. Den ligger på Budennaga Street i det indre centrum af Grodno.

Grodno Zoo, er den første Zoo i Belarus. Stedet har altid været et yndet turist mål i Grodno. Historien om den zoologiske have er ganske bemærkelsesværdigt. Det begynder tilbage i 1927, da professor Jan Kochanowski underviste på high school i biologi og var meget glad for dyr. Han begyndte at samle forskellige dyrearter i sit hjem. Efterhånden blev det levende område omdannet til en zoologisk have, og i 1941 blev den endelig officielt tildelt status af zoo. Under krigen blev de fleste dyr enten fjernet eller dræbt. Professoren selv blev taget som gidsel og henrettet af nazisterne.

I 1944, lige efter befrielsen af byen, begyndte zoo at komme sig. Gradvist voksede den, og blev større og større fra år til år.

I dag er den zoologiske have hjemsted for over 320 arter af dyr.

I år 2011 blev stedet udviet kraftigt. Stedet har fået endnu flere dyr. En ny administrations bygning og souvenir butik.


Den ortodokse Pokrovskaya Church blev bygget i 1907 i russisk stil, for at mindes Grodno officerer og soldater som døde under krigen imellem Rusland og Japan i 1904-1905. I 1961 opnåede den status af katedral. Indenfor har kirken et anderkendt icon "Virgin og Kazan",

På billedet til venstre ser man lige overfor ortodokse Pokrovskaya Church, denne smukke udsmykkede gavl, som man finder på Azheshka Street. På billedet til højre ser man dette monument, som står foran byens politistation. Det er et mindes-mærke over de politi betjente der er blevet dræbt i tjeneste.

Den protestantiske kirke Lutheran Church blev bygget i år 1793. Kirken i Grodno er den eneste fungerende Lutherske Kirke i Hviderusland. Dens oprindelse går tilbage til 1793, da kong Stanislaw II gav bygningen til den lutherske samfund af håndværkere, der kom til Grodno fra Tyskland for at arbejde på byens fabrikker. I 1843 blev bygningen rekonstrueret, så den fik det udseende den har i dag. Kirken blev stærkt beskadiget i den første og anden verdenskrige. I Sovjettiden, blev kirken brugt som arkiv.

I 1993 genåbnede kirken, så lutheranere igen havde et sted til deres tro.

Kirken modtager den dag i dag, hjælp fra Tyskland, idet kirkens brugere hovedsalig er af tysk afstamning.


I midten af Grodno finder man Central Park. Som det ses er stedet meget idyllisk. Stedet har et Victory Square for at mindes 2. verdenskrig. Desuden fontaner, blomster og bænke.

Statuen på det sidste billede til højre af Lenin står foran Regional Executive Counsil.


Gågaden Savetskaya i centrum af byen, hvor man finder et stort udvalg af forretninger, shopping center, restauranter og cafeer.

I en af byens lækre cafeer var det dejligt oven på en kold vinter dag, at få sig et lækkert stykke hjemmebagt kage samt en god varm kop kaffe !


Dette er St.Francis Ksavery Roman Catholic Cathedral, som ligger centralt placeret på Savetskaya Square. Den blev færdig bygget i det 17-århundrede. Det er den største kirke i det vestlige Hviderusland, og uden tvivl den smukkeste kirke i Grodno.

Katedralen er opført på initativ af Stefan Batory, som var konge af Polen. Projektet med at opføre katedralen gik dog umiddelbart i stå i år 1585, da Batory pludselig døde. Først i 1647 blev arbejdet genoptaget af præst Francisk Dolmat Izaikovsky. Katedralen blev færdig, og blev indviet i 1667 af biskop Alexander Sapega.

Katedralen er en af de rigeste i landet. Stedet ejer de fleste bygninger omkring katedralen. På grund af dens rigdom, er katedralen også fuld af helt fantastiske udsmykninger. Blandt andet har kirken nogle meget udtryksfulde figurer af apostelene. Orglet blev købt i Kaliningrad i 1744. Uret ude på katedralen er det ældste ur i Belarus, og meget ældre end kirken. Dette ur, betyder ligeså meget for borgerne i Grodno, som Big Ben gør for England.

Dette er en seværdighed man skal besøge, når man kommer til Grodno


Her ses Savetskaya Square en kold februar dag.

Denne tank 34 står i den ene ende af Savetskaya Square, og er fra 2.verdenskrig. Den var med til at befri byen for tyskerne i 1944. I dag står den som et mindesmærke i det centrale Grodno.

Grodno drama teatre er en meget smuk arkitektonisk bygning i hjertet af byens centrum. Arkitekterne bag er G. Machulsky, A. Parkhuta. Den blev bygget fra 1977-1984.

Theatret er et af to i Grodno. Stedet bliver også brugt til koncerter. Du finder stedet på adressen 35 Mostovaya Street

Den romersk katolske kirke St Cross er fra slutningen af det 15-århundrede. Arkitekturen er en kombination af Gothic, Renaissance og Barok. Indenfor har kirken et orgel fra det 17-århundrede. Den berømte belarussiske forfatter Eliza Azheshka blev viet i kirken i år 1855. Siden 1990 har stedet også fungeret som seminarium indenfor den Romersk-Katolske kirke.

Billedet til venstre er en meget vigtig mindeplade som man kan finde på Zamkova Street.Mindepladen sidder på en husmur, hvor indgangen til ghettoen engang har været. Pladen fortæller om de 29000 jøder der har boet i ghettoerne. Mindesmærket blev udsat for hærværk for et par år siden, hvor det blev over malet.

Billederne til højre er Brand udsigtstårnet og brand stationen, som blev bygget i 1912, efter at byens folk havde samlet ind til det.

Årsagen var at i året 1885 brændte halvdelen af byen huse. Omkring 600 huse.


                                                                                                               Kort over det indre centrum af Grodno

Af andre seværdigheder i regionen Grodno, kan man under fanebladet "andre seværdigheder" finde omtale om landsbyen Mir.

I Mir finder man en af landets allerstørste seværdigheder. Den meget gamle arkitektoniske fæstning Mir Castle.

Det er også i Grodno regionen, at man i samarbejde med Rusland, er ved at bygge det første atomkraftværk i Belarus.