Gomel


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.GomelGomel er den næststørste by i Belarus. Beliggende i Gomel Voblast. Indbyggertallet er på 482.000 pr. 1 januar 2009.

Der er 1360 historiske og kulturelle, 140 arkitektoniske og 1040 arkæologiske monumenter og mindesmærker i regionen Gomel.

Gomel Palads og Park Ensemble har været et af de mest berømte seværdigheder i byen i mere end to hundrede år. Dens perle er et storslået slot af den Rumyantsevs-Paskevichs, en af de bedste arter af klassicismen-stil arkitektur ikke blot i Belarus, men i hele SNG-området. Bygget 1777-1796.

Parken hviler på en terrasse-formet højde bred af floden Sozh.

Parken er det færdige arbejde af polsk, belgiske og Rusland designere, featuring sjældne plante- og træet arter. Grundlagt igennem mere end to århundrede, er det i dag en af de smukkeste parker i verden, med elementer af romantik.

Parken er hjem for over 9000 træer, herunder den sibiriske cedar, japansk lærk, sort fyr osv.

Midt i parken ligger St Peter and St Paul’s Cathedral 1809-1824, som stadigvæk bliver brugt regelmæssigt.


              Krigsmindesmærke fra anden verdenskrig.                             Beboelses område i det centrale Gomel.                                 Gomel Regional Belarussian Drama Theatre

Regionen Gomel er desværre også kendt for en anden ting. Regionen modtog langt størstedelen af det radioaktive nedfald i forbindelsen med Tjenobyl atomkatastrofen den. 26 april 1986. Uheldet skete godt nok i Ukraine tæt på grænsen til Belarus. Men vinden gjorde at 70% af al radioaktiv nedfald ramte Belarus, hvoraf det meste ramte regionen Gomel.

Nogle områder og byer er evakueret og fremstår i dag som spøgelses byer. Byen Gomel burde nok også være ubeboet, idet byens gennemsnitslevealder falder væsentligt, i forhold til andre dele af Belarus.

Rigtig mange har fået konstateret forstørret skjoldbruskkirtlen efter ulykken, og antallet af kræfttilfælde er eksploderet.

Folk dyrker stadigvæk jorden, og køer græsser på markerne, i de områder befolkningen ikke er udelukket fra. Den evakueret zone burde ifølge eksperter være langt større. Men det vil næsten være en umulighed at genhuse så mange mennesker. Folk lever på normal vis, selvom rigtig mange har oplevet sygdomme komme i enten familie eller vennekredsen.

En god ting der stadigvæk eksisterer er, at mange børn bliver sendt afsted på sommerferieophold i andre lande. En god gerning, som også Danmark er en del af.


Kræft i skjoldbrusk-kirtlen er den eneste sygdom, der med 100 procents sikkerhed er en direkte følge af Tjernobyl-ulykken. Denne ellers sjældne kræfttype er til gengæld også udbredt, hvor Tjernobyl ramte.

Ifølge International Røde Kors har de personer, der var børn og teenagere på ulykkestidspunktet, op til 16 gange større risiko for at få kræft i skjoldbruskkirtlen end teenagere og børn i ikke-forurenede lande. Det skyldes især, at de drak store mængder mælk fra køer, der græssede på de forurenede marker.

I 2006 fandt Røde Kors’ mobile klinikker, at 40 procent af alle undersøgte, svarende til 36.136 mennesker, havde anormaliteter i skjoldbruskkirtlen.

Ifølge Greenpeace rapport forlyder det:

Selvom der stadig er mange store usikkerheder om de fulde konsekvenser af Tjernobyl-ulykken, så er resultaterne af nylige studier (inkluderet i den nye rapport), at mere end en kvart million kræfttilfælde og næsten 100.000 kræftdødsfald vil skyldes ulykken. De nye data - baseret på Hvideruslands nationale cancer-statistik - forudsiger omkring 270.000 kræfttilfælde og 93.000 kræftdødsfald på grund af Tjernobyl-ulykken.

Rapporten konkluderer desuden på basis af demografiske data, at yderligere 60.000 mennesker er døde i Rusland i løbet af de sidste 15 år som følge af ulykken, og det skønnes, at det totale dødstal i Ukraine og Hviderusland bliver yderligere 140.000.

Den 22. juli 2001 blev Yuri Bandazhesky, leder af det medicinske fakultet i Gomel, idømt 8 års arbejdslejr efter at have synliggjort følgerne af Tjernobyl katastrofen. Myndighederne gør alt hvad de kan for at nedtone problemet.