Brest


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.BrestByen Brest ligger i Brest regionen ca. 350 km vest for Minsk. Indbyggertallet er på 310.900 pr. 1 januar 2010.

De fleste der har planer om en tur til Brest, vil som regel flyve til Minsk, for så derefter at flyve indenrigs til Brest.

Det er dog noget billigere at tage toget fra Minsk til Brest. En togtur på knap 4 timer.

Generelt er det meget billigt at rejse med tog i Belarus. En retur imellem Minsk og Brest i luksus kupe med aircondition, koster ca. 55kroner.

Men Brest har altså en lufthavn. Herfra er der daglige flyvninger til Minsk, Moskva og Novgorod.

Brest er en by der ligger tæt på grænsen til Polen. Byen er hovedstaden i Brest voblast. I omegnen af byen findes rester af den gamle zaristiske Brest Fortress, der spillede en væsentlig rolle i modstanden mod Nazi-Tyskland invasion under Operation Barbarossa i 1941 under 2. verdenskrig. (En af de allerstørste seværdigheder i Belarus).

I Brest findes verdens største rangerbanegård for bytte af sporvidder mellem normalspor 1435 mm og bredspor 1524 mm.

Brest er et stort transportknudepunkt imellem Belarus/Rusland og det øvrige Europa.

Placeret ved den vigtigste jernbanelinje der forbinder Berlin og Moskva, og det interkontinentale motorvejsnet (Europavej E30), har gjort Brest til den vigtigste grænseovergang i sovjettiden efter 2. verdenskrig. I dag er byen forbindelsen imellem Den Europædiske Union og Fællesskabet af Uafhængige Stater. Springet i sporvidde i Brest, hvor den russiske brede sporvidde (1.520 mm) er forbundet den europæiske normalsporvidde (1.435 mm), har gjort Brest til en meget vigtig rangerbanegård.


Da Nazi-Tyskland den 22. juni 1941, under Operation Basbarosso, angreb Sovjetunionen var der hårde kampe om Brest-fortet, hvor hovedstyrken af 3.500 ordinære soldater fra den Røde Hær og NKVD-grænsevagter holdt ud til den 30. juni overfor ca. 20.000 wehrmachts angribere tilhørende blandt andet to infanteridivisioner og panserarmeen. Selv efter fortet var rapporteret indtaget efter tunge artilleri- og luftangreb, og med frontlinjen hundredvis af kilometer mod øst, fortsatte modstanden. Isolerede modstandslommer under jorden i de gamle kasematter i citadellet og Kobrin bastionen forsatte at kæmpe frem til august. I løbet af de sidste dage ridsede forsvarerne denne inskription på væggene:"Vi vil dø, men vi vil ikke forlade fæstningen!" og "Jeg er ved at dø, men jeg vil ikke overgive mig. Farvel Moderland.

Her ses mindesmærker for forsvaret af Brest Fortet. Til trods for at det er en af de største seværdigheder i Belarus, er det gratis at komme ind. Der er dog områder hvor man ikke kan færdes på grund af nedstyrtnings fare.

Billedet til venstre ses Brest Jernbane Museum. Det er den første udendørs jernbane museum i Belarus. Den åbnede i 2002, og ligger tæt på Brest Fortress.

Billedet i midten er Jernbanestationen i Brest. Den er stor, og er fra 1883-1885. Den kostede dengang det russiske imperium 2 millioner rubler. I sommeren 1886 befandt den russiske kejser Alexander III sig i byen, da han ville inspicerer nogle militære øvelser ikke langt fra Brest. I den forbindelse foretog han åbningscermonien af stationen. I slutningen af det 19-århundrede, var det den største og smukkeste stationsbygning i Rusland, da man var klar over at den ville blive knudepunktet til landene mod vest. Den var derfor rigt dekoreret med haller, restauranter til at forkæle passagerne fra udlandet.

På billedet til højre ses et offentlig opholdssted, hvor forbi passerende kan tage et tilflugtssted for sne, regn og sol under blå sky paraply dekoreret med stjerner, og samtidig få slukket tørsten.


St. Nicholas Kirke var oprindelig en trækirke bygget i år 1885. Ti år senere brændte en stor del af Brest, heriblandt kirken. Allerede i 1997 besluttede man at bygge en ny, men midlerne var ikke tilstrækkelige. Arbejdet begyndte dog i 1904, og blev afsluttet i 1906. Kirken vandt hurtigt folks hjerter i Brest. Den blev hurtigt kendt for velgørenhed. Hjælp til børnehjem, tiggere, invalide og hjemløse.

Man finder den russisk ortodokse kirke på hjørnet af Mitskevich Street i det centrale Brest. Meget smuk, både udvendig og indvendig.


I hjertet af Brest finder man Sovietskaya Street. I 1970'erne lukkede man gaden for trafik. Omdannede den til gågade, og er i dag shopping område. Desuden lækre restauranter.

Brest Millennium-monumentet. Det er den vigtigste vartegn i skæringspunktet mellem Sovjetskaya Street og Gogol Street. Den repræsentere de epokegørende begivenheder i byens historie.