Transport i byen


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.Kom rundt i byenKom rundt i storbyen


Minsk har en fremragende metro system samt sporvogne, busser og trolleybusser. De kører alle dage, året rundt fra 05:00 indtil sent om aftenen, og tjenesterne er hyppige.

Der kan være nogen trængsel i spidsbelastningsperioder, så forvent en smule skubben og masen, men bliv ikke fornærmet. Jeg konfronterede engang en ældre dame, der havde gjort mig flyvende, da vi alle kæmpede for at komme med på en trolleybus. Hendes svar var, at hun stolthed kunne fortælle mig, at hendes mange leveår i Moskva, havde lært hende sådanne færdigheder.

Når det så er sagt, er der igennem de senere år blevet mindre trængsel i det offentlige transport system. Det skyldes at flere og flere hviderussere har adgang til en bil. I stedet for, er trafikpropper nu mere ofte end før.

Der er ikke en masse kommunikation imellem passagerne i de offentlige transportmidler, men du kan høre nogen sige til dig "Vi-hod-itse?". De spørger dig, om du skal af ved næste stop, og hvis ikke, om du så vil gøre plads til for dem.

Metro


Minsk metro blev åbnet i 1984 og har 28 stationer over to linjer. En enkelt tur koster 3700br. Køb en lille plastik zheton fra billetkontoret, drop den ind i maskinen og vent på grønt lys, før du fortsætter.

Metroen kører fra ca. 5:00 til 01:00 hver dag hele året. Togene kører hver 2-4 minutter i dagtimerne, men vær forberedt på en ventetid på op til 10 minutter om aftenen.

Den blå linje (Moskovskaya, Московская) løber langs af Minsk vigtigste gade, Independence Avenue.

Det er den linje, som de fleste turister vil bruge på et tidspunkt, da rigtig mange turistattraktioner, er at finde her.

Den røde linje (Avtozavodskaya, Автозаводская) løber fra arbejderklassenens fabrikker i den sydøstlige del af byen, til de mere velstående nye forstæder mod vest. Har man interessen i at se forskellige sociale lag af befolkningen og hvordan de bor, skal man prøve at stå af på en Metro station i hver ende af den røde Metro linie.

Sporvogn, Trolleybus & Bus


En billet, der kan købes fra alle aviskiosker, dækker en enkelt rejse på enten en sporvogn, trolleybus eller bus. Det koster 3700br. Når du er gået ind i f.eks en bus, forefindes der som regel i nærheden af dørene en puncher, hvor du skal validere din billet ved at presse den.

Hvis du ikke kan nå puncher, skal du blot trykke på den person ved siden af dig på skulderen og vise dem din billet. De vil lade den passere ned igennem vognen, så den person tættest på puncheren kan validere billetten for dig, og give den tilbage til dig. Dette er almindelig praksis på offentlig transport, så vær ikke genert!

Officielt kan du købe billetter fra chaufføren til en lidt dyrere pris, men de har dem ikke altid, så det er altid godt at have nogle stykker i sin pung, inden man begynder at rejse. I nogle busser går der damer rundt og sælger billetter til samme pris, som du betaler i kioskerne. Men er du uheldig, at komme med en bus der ikke har en af disse damer med, samt at chaufføren er løbet tør for billetter, og du ikke har nogle i din pung, så har du altså et problem. Fuldstændig ligesom i Danmark, har de kontrollanter som pludselig står ved næste stoppested. De træder ind i busserne og tjekker alles billetter. Har du ingen billet, koster det billettens pris gange med 10. Altså ca. 37000br.

Hvis du skal opholde dig i Minsk for et stykke tid, så kan du købe de månedlige kort, som dækker både bus, trolleybus og sporvogne. Du vil som sådan, ikke spare så meget, men det er mere praktisk, da du ikke behøver at tænke på billetter.

Alle tre service er fra ca 05:00 - midnat, men de er knap så præcise om aftenen.

Mini-busser


En populær tilføjelse til det offentlige transportsystem i de seneste år, har været et stort antal af mini-busser, der følger de eksisterende bus-og vogn-busruter.

De har den fordel, at være hurtigere end almindelige busser, da de kører hurtigere og ikke stopper overalt (medmindre du beder om det), men de er dyrere (12.000 br for en enkelt tur), og de har ikke sikkerhedsseler. Det kan bevirke, at nogle mennesker ikke ønsker at bruge dem.

Du kan hoppe ind og finde en plads, før du lader dine penge passerer via andre passagerer til chaufføren, der vil tage dine penge, og udstede en billet under kørslen. Dette kan være en af grundene til bekymring om de manglende sikkerhedsseler. Da chaufføren kan være mere optaget af at få dine penge, end at koncentrerer sig om at køre. Der bliver ikke udstedt billet til passagerne, da betalingen sker straks efter indstigning.


Taxa


Alle taxaer er stærkt kontrolleret, men det betyder ikke, at du vil blive bedt om at betale den rigtige pris. Hvis du ikke taler et ord russisk, er der stor sandsynlighed for, at de vil forsøge at tage dig med, uden at tænde for måleren. Et andet trick er simpelthen at dække måleren op, undertiden med et ikon eller et visitkort.

Enhver uofficiel billetpris du debiteres for, vil normalt kun være et par dollars mere end den officielle kurs, så hvis ikke du er på et stramt budget og ikke taler russisk. Så skal du og chaufføren blot blive enige om en billetpris, før i kører. Det vil stadigvæk være meget mindre, end du ville betale for en taxi hjemme i Danmark.

Alle licenserede taxachauffører bærer et kort med deres fotografi på det, der vises på instrumentbrættet.

Sent på aftenen er enhver forbi kørende bil en potentiel taxa. Det er almindelig praksis for lokalbefolkningen bare for at holde deres hånd og tommelfinger op for et lift hjem. Hvis du vælger denne metode, da sørg for også altid at blive enige om en billetpris, inden i kører. Det gælder først og fremmest om at føle sig tilpas. Så lad være med at lave aftale med en person, som gør dig utilpas, eller at bilen ligner noget der kan bryde sammen når som helst.


Til fods


Tag et par komfortabel sko på og gå! Minsk opleves bedst til fods, og her vil man opleve byens stemning.

Vær opmærksom på, jay walking ikke er tilladt. Hvis en vej færdselsbetjent fanger dig i at krydse en vej på et uspecificeret passage område, så kan de give dig en lille bøde. Og da Minsk er en af de mest overvåget byer i verden, kan du lige så godt bare holde sig til de fodgængerfelter og undergrundstunneller der er

En lov vedtaget i 2007 betyder, at alle fodgængere skal bære en lysreflekterende refleksbrik på deres tøj, når de passerer vejene om natten. Dette er så, at bilister bedre kan se dem. De fleste hviderussere synes loven er noget pjat og ignorere det. Men hvis du krydser vejen om natten, og bliver kontaktet af en færdselsbetjent, er det nok grunden til at de stopper dig. Du vil modtage en symbolsk bøde og være forpligtet til at købe en refleksbrik af dem.