Polotsk


Belarus-Hviderusland


Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.PolotskPolotsk blev grundlagt i 862 , og er ikke alene den ældste by i landet, det er også en af de ældste i hele det slaviske område, hvilket gør det til en populær turistattraktion i Hviderusland.

Byen ligger 250 km nord for Minsk i Vitebsk-regionen i Belarus.

I sin begivenhedsrige historie har byen forhindret Vikingernes indtrængen fra nord. Kæmpet imod korsfarere og blevet besat adskillige gange.

Polotsk blev centrum for kristendommen i løbet af den første russiske stat Rus. Byen var et fødested for den første hviderussiske kvinde Eufrosyne af Polotsk.

 

I de 10-13th århundreder Polotsk var centrum for det magtfulde Polotsk hertugdømme.

I 1307 blev byen en del af Storhertugdømmet Litauen og blev selvstyrende i 1498

Ivan den Frygtelige erobrede byen i 1563. Polotsk blev returneret til Litauen i 1578 . To afgørende slag i Napoleonskrigene blev udkæmpet i Polotsk i 1812.

I begyndelsen af det 20. århundrede, var byen blomstrende. I 1941 blev byen besat af nazisterne. I 1944 blev byen befriet af den sovjetiske Røde Hær.
Polotsk er en af de smukkeste byer i Hviderusland , der nyder en attraktiv beliggenhed ved flodbredden på floden vestlige Dvina .

Byen er domineret af katedralen Sankt Sofia. Oprindeligt bygget imellem 1044 og 1066. Kirken var en rival til katedralerne af samme navn i Kiev og Novgorod. Meget af katedralen er blevet ødelagt og genopbygget, men den østlige højde og nogle af kældervægge er originale.

 

Potolsk er fuld af historiske bygninger og monumenter. Andre interessante steder at besøge i byen kan nævnes:


Boris 'Stone (12. århundrede)

Red Bridge over floden Polota, mindes de blodige slag i Napoleonskrigene

Museum for belarussiske Typografi

Museum for Regional History og Kultur

Saint Ephrosinia Convent (12. århundrede)

Epiphany Monastery (1582)

Monument for de 23 soldater - mindes dem, der døde for at forsvare byen i 1944
På billedet til venstre ses her Dvina floden. Monumentet som står, er for de 23 soldater, der døde for at forsvare i Polotsk i 1944.

De to billeder til venstre er billeder af monumenter som står midt på det centrale torv i Polotsk.  For begges vedkommende er det over 2. verdenskrig, ligesom i så mange andre steder i Belarus. Den gule bygning med statuen foran, er byens universitet.

I Polotsk findes kun et hotel. Til gengæld er hotellet af høj klasse, som man sikkert også kan fornemme på billedet til venstre. Lige over for hotellet finder man statuen af  Francisk Skorina. Han var forfatter og digter, og kendt i hele verden. Alle hans udgivelser er skrevet på det belarussiske sprog.Der er et større udvalg af hoteller i Vitebsk , og det er nemt at arrangere en tur til Polotsk derfra.


Den bedste måde at komme til Polotsk er med tog fra Vitebsk . Turen tager to timer. Fra Minsk den bedste måde at få her er med bil - togrejsen kan tage op til otte timer.

Alternativt kan man også tage bussen, men busserne er små uden air condition, så det kan være en varm omgang. Billedet til højre er af Polotsk jernbane station..

Klostret, der ligger i byen Polotsk, Belarus, blev grundlagt i 1120 af den berømte Polotsk pastor Ephrosinia (St Eufrosyne) som anses som skytshelgen i Belarus.

Klostret blev til et center af oplysning i det Polotske fyrstedømme. I 1579  blev klosteret overdraget til jesuitterne, men i 1654 vendte det tilbage til den ortodokse. I 1667 gik  det igen over til jesuitterne, og igen blev den ortodokse drevet ud af Polotsk. Klostret blev genåbnet i 1840.

Klostret havde en seks-punkts relikviekors, designet af St. Ephrosinia. Korset bar en indskrift hvor det stod, at det altid bør forblive i kloster grundlagt af St. Ephrosinia.

I 1928 blev klostret lukket ned og bygningerne forsømt. St. Ephrosinia relikvier og dyrebare kors blev konfiskeret.

I 1943 blev St. Ephrosinia kirke genåbnet. Den ædle kors dog aldrig blev fundet.