landsbyer i Belarus

 

Belarus-Hviderusland

 

Denne webside er lavet for dem der ønsker viden om Belarus, eller som påtænker at besøge landet. Du finder informationer om samtlige seks regioner.

Samt oplysninger om visum, registrering og sundhedsforsikring mm.

 

 

Logoisk er en mindre by beliggende 15 km nord for Minsk. Hvis du rejser til den store seværdighed i Khatyn, så har du halv vejs muligheden for at afligge Logoisk et besøg. Det vil kun involvere en lille omvej på et par kilometer.

Byen er første gang nævnt i år 1078. Selve byen og området omkring byen er meget kuperet, og er et yndet mål for ski sports udøver. Logoisk oplever derfor flest besøg imens det er vinter. På de første seks billeder ses huse og gader fra byen.

Usædvanligt har byens torv to statuer, hvor Karl Marx står ved siden af Lenin. Der er et par af butikker, en gammeldags stormagasin og en lokal restaurant som er åben fra 11:00 til 16:00 og 17:00 til 23:00 (12:00-24:00 fre-søn). I weekenden er restauranten sandsynligvis booket til et bryllup, men i løbet af ugen kan du nyde et måltid for meget små penge.

Byens børnehave. Et typisk eksempel på børnehaver i Belarus. De fleste af legeredskaberne er lavet af jern, og herefter malet i forskellige farver. I Belarus går børnene hjemme ved moderen fra fødslen til de er tre år gamle. Herefter kommer de i børnehave som denne, indtil de skal starte i skolen. Det sidste billede, er fra en kilde med vand. Hele byen kommer med tomme dunker med vand, og fylder dem op gratis ved denne kilde.

Her ses typiske eksempler på ældre beboelses ejendomme i Belarus. De blev bygget i massevis. Ikke bare i de små byer, men også i landets store byer. Mange af disse lejlighedet blev bygget i 50-erne efter krigen, hvor rigtig meget af landet var under opbygning. Bygningerne bliver delvis vedligeholdt, men i de større byer nedriver man bygningerne, for at bygge nyt. Det at de ser noget nedslidte ud ser man dog ikke umiddelbart, idet de grønne arealer skjuler meget.

På billedet til venstre ser vi nogle kvinder stå samlet på gaden for at sælge deres grøntsager og frugt de har avlet hjemme i deres egne små haver. Rigtig mange er delvis selvforsørgende. Nogle har endda så meget ekstra, at man benytter lejligheden til at sælge af det man har for meget, for at få nogle ekstra penge. Billedet i midten viser to bolig lejlighed komplekser, med et grønt til sået areal. Det forholder sig sådan, at jorden er nøje opdelt, og udnyttet af hver enkelt ejer for at dyrke jorden.

Det sidste billede viser et fint opdækket bord, klar til belarussisk søndags frokost.

Mindre byer i Belarus

 

 

Ca. 70% af det belarussiske folk bor i mindre byer, eller landsbyer. Men ingen bør gå glip af muligheden for at besøge, eller i det mindste, at køre igennem de lokale landsbyer, så man bedre forstår den autentiske og traditionelle livsstil, den historiske og etnografiske arv, og de nationale værdier i det belarussiske folk.

Traditionelle belarussiske landsbyhuse er enkelt etagers træhuse med dekorative udvendige funktioner, små haver og normalt nogle tilbygninger til kvæg, andre dyr eller log opbevaring. Det er ikke ualmindeligt at se køer vandrer fra deres værfter på vejen.Gæs er et almindeligt syn i nærheden små damme eller flodbredder. Hjemme producerede grøntsager og frugter, mælk og andre produkter, er vigtige indtægtskilder for mange familier.

De fleste belarussiske landsbyer er velholdte. Husene er pænt malet facader, i en række tiltalende farvekombinationer. Roadside stakitter er af ensartet stil fra den ene ende af landsbyen til den anden, som regel indarbejdet en form for ensartet mønster, men farverne er forskellige i hver landsby i henhold til lokale valg. Og hvordan kan man gå glip af de allestedsnærværende blomsterbede, der undertiden strækker sig fler kilometer i træk. Faktisk er blomsterbede ikke kun en funktion i landsbyerne, men er meget tydelig i byerne også. Det er virkelig forbløffende, hvor mange blomster og blomsterbede, du kan støde på i Hviderusland!

 

 

 

Logoisk.